Friesch Dagblad: Pieter Atsma
In een brief aan het ministerie van Economische Zaken noemt de provincie het ‘onbegrijpelijk en onbestaanbaar’ dat het bedrijf toestemming hiervoor vraagt zonder gedegen vooronderzoek, te meer met het oog op de aardbeving die hier in 2009 heeft plaatsgevonden. Gedeputeerde Michiel Schrier zegt verdere acties niet uit te sluiten.
2,8 op schaal van Richter
Het gasveld ligt ruwweg van Noordwolde tot Nijeholtpade, ten noorden van De Hoeve. Tot en met 2004 werd hier al gas gewonnen. In 2008 begon het bedrijf met het injecteren van bij gaswinning elders vrijgekomen afvalwater in het toen verlaten veld. Naar alle waarschijnlijkheid was die waterinjectie de oorzaak van de aardbeving van 26 november 2009, die met 2,8 op de schaal van Richter nog altijd de zwaarste is die ooit in Fryslân is gemeten.
De waterinjectie is gestopt. Vermilion wil de gaswinning nu hervatten op een andere diepte en daarnaast een nieuw veld aanboren aan de westelijke zijde van het huidige.
We verwachten dat ze ons serieus nemen.
Met deze bedenkingen moeten ze bij zichzelf te rade gaan
Normaliter wordt bij nieuwe velden eerst een proefboring gedaan. Op die manier kan een betere inschatting worden gemaakt van de totale hoeveelheid gas en van de kans op bodemdaling en aardbevingen.
Economisch onrendabel
In dit geval wil Vermilion de proefboring vooraf overslaan en vraagt het meteen toestemming voor gaswinning. Woordvoerder Hidde Baars laat in een schriftelijke reactie weten dat zo’n proefboring in dit geval te duur is, omdat de procedure dan nog twee jaar langer kan duren. ‘Hierdoor worden de tijdslijnen zo lang dat sommige projecten economisch onrendabel worden.’ Dit gebeurt met instemming van toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen.
De provincie wijst in de brief op de grote onzekerheid in de geschatte te winnen hoeveelheid aardgas: 51 tot 563 miljoen kubieke meter. Ook de verwachte bodemdaling van maximaal vier centimeter zou nog ‘een forse onzekerheid’ bevatten.
De provincie noemt de gang van zaken ‘onbegrijpelijk en onbestaanbaar’, ook met het oog op de aardbeving die al heeft plaatsgevonden. Overigens reageert de provincie tegenwoordig per definitie afwijzend op gaswinplannen, maar normaliter in minder harde bewoordingen.
Geen extra risico’s
Baars stelt nog dat het bedrijf nu juist extra transparant is, omdat de de gaswinning in een vroeger stadium in procedure wordt gebracht. Hij wijst er verder op dat er een groot verschil is tussen aardbevingen door waterinjectie en aardbevingen als gevolg van de gaswinning zelf, zoals in Groningen. ‘Om die reden is er geen aanleiding om extra risico te verwachten.’
Het ministerie moet nu een besluit nemen. De ervaring van eerdere adviezen van de provincie is dat die terzijde werden geschoven. Toch verwacht Schrier dat dat nu niet gebeurt. ,,We verwachten dat ze ons serieus nemen. Met deze bedenkingen moeten ze bij zichzelf te rade gaan.”
Niets uitsluiten
Als Vermilion toestemming krijgt, kan de provincie juridische stappen nemen tegen het rijk. Schrier wil daar niet op vooruitlopen. ,,Ik sluit niets uit, maar wil eerst kijken hoe men met ons advies omgaat.”
Overigens is de aardbeving van 2009 de enige die in De Hoeve is geregistreerd. Een aardbeving met deze zwaarte komt ook in Groningen niet vaak voor. Een even zware in april bij het Groningse dorp Garsthuizen leverde daar twintig schademeldingen op. In De Hoeve is destijds geen schade gemeld.
Lees HIER het artikel van Lourens Looijenga uit de Stellingwerf plus van 4-12-2018