Woont u in het buitengebied? Kies dan nu voor glasvezel!
Artikel van www.weststellingwerf.nl
De gemeente Weststellingwerf werkt samen met alle Friese gemeenten en Provincie Fryslân aan een glasvezelnetwerk voor alle witte adressen. Witte adressen zijn adressen in het buitengebied waar nu geen snel internet mogelijk is.
Waarom glasvezel?
Voor de leefbaarheid in onze gemeente, nu en in de toekomst, is snel internet onmisbaar. Of het nu gaat om zorg, werkgelegenheid, onderwijs, de agrarische sector of thuiswerken, overal is snel internet gewenst en noodzakelijk!
Bijna drie jaar geleden zijn in Fries verband afspraken gemaakt met Kabelnoord, die als winnaar van de Europese aanbesteding uit de bus kwam. Vanaf dat moment is Kabelnoord bezig met de voorbereidingen van de uitrol van snel internet in Fryslân en hebben de Friese overheden zich bestuurlijk verbonden aan Kabelnoord.
Ook nu er een tweede partij glasvezel aanbiedt in Weststellingwerf, blijven de afspraken met Kabelnoord staan. U als inwoner kiest welke partij het glasvezelnetwerk gaat aanleggen.
De gemeente heeft voorkeur voor Kabelnoord, waarom?
Kabelnoord heeft de aanbesteding gewonnen. Wij hebben vertrouwen in de afspraken die met Kabelnoord zijn gemaakt en de garanties de Kabelnoord biedt. Inwoners in het buitengebied van andere Friese gemeenten kozen ook al voor glasvezel van Kabelnoord. Hierbij horen ook Ooststellingwerf en Opsterland, waar de aanleg van glasvezel in 2019 start. Dit geeft de gemeente Weststellingwerf het vertrouwen dat we ook in Weststellingwerf dit jaar op snel internet van Kabelnoord kunnen rekenen.
Wat is de relatie tussen de gemeente en Kabelnoord?
Omdat het belangrijk is dat er glasvezel komt in het buitengebied, werken de Friese gemeenten en de provincie hier al geruime tijd aan. In 2016 nam Provincie Fryslân de regie en stelde een inschrijving open voor aanbieders van glasvezelinternet. De vrije marktwerking is met dit proces volledig benut.
De provincie besloot in 2017 met Kabelnoord in zee te gaan. Kabelnoord ondertekende een overeenkomst met de provincie en de Friese gemeenten, waarin afspraken zijn vastgelegd waaraan Kabelnoord zich moet houden. De afspraken zijn onder andere:
Deze afspraken – en daarmee – garanties zijn er met andere marktpartijen niet.
*Inmiddels (11 januari 2019) heeft Kabelnoord bevestigd dat zij niet 95% maar 100% van de witte adressen gaat voorzien van glasvezel, bij 60% belangstelling.
Glasvezel Buitenaf biedt de inwoners van Weststellingwerf ook een internetverbinding via glasvezel aan. In andere Friese gemeenten heeft Glasvezel Buitenaf tot nu toe niet meegedaan. De vrije marktwerking staat toe dat commerciële partijen aan onze inwoners een aanbieding doen.
Samen met de andere Friese gemeenten heeft Weststellingwerf maar één belang en dat is dat onze inwoners met de zogenaamde witte adressen worden voorzien van snel internet (via glasvezel).
Wilt u glasvezel? Meld u dan nu aan!
In januari en februari 2019 inventariseren aanbieders of er voldoende belangstelling is voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Weststellingwerf.
Wanneer ten minste 60% van de witte adressen in het buitengebied meedoet, legt Kabelnoord bij de aangemelde adressen glasvezel aan. Kabelnoord heeft een aansluitplicht van 95% van de witte adressen, maar belooft intussen dus alle witte adressen in Weststellingwerf (100%) aan te sluiten op glasvezel, hoe afgelegen de woningen ook zijn. Dit is een belangrijke garantie, die provinciebreed is afgesproken met Kabelnoord.
Inwoners kunnen zich tot 18 februari aanmelden via glasvezelvankabelnoord.nl.
Beide aanbieders hebben een minimaal aantal deelnemers nodig, voordat de aanleg van glasvezel kan doorgaan. Voor Kabelnoord is een provinciebrede afspraak gemaakt op 60%. Glasvezel Buitenaf zegt te gaan aanleggen bij ten minste 50%.
Voor wie moet ik nu kiezen?
Beide partijen organiseren informatiebijeenkomsten over glasvezel. Wij adviseren u om u goed te laten informeren over de aanbiedingen van beide partijen en zoveel mogelijk tot dezelfde keuze te komen.
Belangengroepen zoals Plaatselijk Belang en de Vereniging Kleine Dorpen Weststellingwerf kunnen u ook adviseren.