Een Buurtmarkt langs de Linde?
Op 5 juli was er een goedbezochte informatiebijeenkomst in het MFC te Nijeholtpade over het concept ‘Buurtmarkt’ (de link naar de presentatie op pd-formaat is http://www.dorpdehoeve.nl//uploads/downloads/Presentatie-voor-5-juli.pdf ). We willen kijken of het zou lukken om een Buurtmarkt te starten voor de dorpen Oldeholtpade, Nijeholtpade, De Hoeve en Noordwolde. Veel mensen gaven aan dat ze niet aanwezig konden zijn, maar wel interesse hadden. Daarom volgt hier nogmaals de informatie.
Een ‘Buurtmarkt’ is een vereniging met als doel om het makkelijker te maken duurzaam geproduceerde producten te kopen uit eigen dorp of regio. Bijvoorbeeld groenten, aardappelen, vlees, melk, kaas, yoghurt en andere zuivel, kruiden en kruidenthee, bonen, honing, noten of ijs. Deze producten kunnen online worden besteld in een webshop. De producenten brengen de bestelde waar op een vaste dag naar een verzamelpunt. Daar verdelen vrijwilligers van de ‘Buurtmarkt’ de bestellingen.
Betaling in de webshop gebeurt via iDeal. Het geld wordt op een ‘online portemonnee’ geparkeerd. Nadat de bestelling is gecontroleerd en bevestigd gaat het geld van de ‘online portemonnee’ van de consument naar die van de producent.
Het online bestellen kost de producent minder tijd dan een winkel aan huis of een markt. En hij of zij is verzekerd van een lokale klantenkring. Per week kan de producent op de website aangeven wat er die week wel of niet te koop is.
Niet alles wordt in onze omgeving geproduceerd (denk aan bananen, koffie of chocola). Daarom kiezen sommige Buurtmarkt-verenigingen ervoor om het lokale assortiment aan te vullen met producten van de biologische groothandel. Maar het kan ook alleen met lokale producten. Dat is iets waarin de vereniging een keuze kan maken.
Er is wel wat voor nodig. Het moet voor de producent (of de groothandel) de moeite waard zijn. Ook moeten er voldoende mensen zijn voor de ‘verdeeldiensten’. De ervaring is dat minimaal zo’n 15 huishoudens nodig zijn. Die doen hun wekelijkse boodschappen dan via de Buurtmarkt. Alle volwassenen hebben zo eens per 5-6 weken ‘dienst’ bij het verdelen van de bestellingen.
Het betaalsysteem is juridisch gelijk aan een banksysteem. Je hebt daarom een organisatie nodig, met een bestuur en een kascommissie. Je hebt iemand nodig die getraind wordt in hoe de webshop werkt en de leveranciers daarin kan begeleiden. Je hebt drie ‘hoofdmarktmeesters’ nodig, die de bestellingen en betalingen in het systeem controleren. En als je voor de groothandel kiest moet je een officiële groothandel-besteller aanwijzen.
Ook heb je een locatie nodig die voor vrachtwagens bereikbaar is, enkele koelkasten, een vriezer en eventueel verpakkingen. Dat kost geld. Net als het op maat maken van het platform voor jouw Buurtmarkt en technische training en begeleiding. Dit zijn éénmalige kosten, waar vaak subsidie voor te vinden is.
Daarnaast betaal je voor het gebruik van het platform, door middel van een opslag op de boodschappen. Net als in een winkel. Dat gaat om:
-
een bijdrage voor het betaalsysteem van 3% op de bedragen;
-
een bijdrage voor het onderhoud en ontwikkeling van het platform van 5%;
-
een bijdrage voor het CSA netwerk van 1%. Dit wordt gebruikt voor ondersteuning en begeleiding van nieuwe Buurtmarkten.
-
Als Buurtmarkt kan je daarnaast nog een percentage berekenen voor de kosten (bv. voor huur van de ruimte). Of dat nodig is en hoe hoog dat is hangt af van de situatie en de hoeveelheid subsidie.
De ervaring van bestaande Buurtmarkten is dat de boodschappen uiteindelijk zo’n 15-20% goedkoper zijn dan in de biologische winkel. Daarnaast is het afhaalmoment vaak zo gezellig, dat mensen uren blijven hangen. Het is dus echt een ‘Mienskips’-moment.
Wij hopen dat dit haalbaar is met de vier dorpen! Daarvoor is een groep nodig van minimaal 15 (liever 20) huishoudens die zich hieraan willen committeren. En 5 mensen die de bestuurstaken en de start van de organisatie op zich willen nemen. Zeker in het begin zal hier best wat tijd in gestoken moeten worden. Maar dan hebben we ook iets geweldigs: duurzaam lokaal voedsel voor een eerlijke prijs voor consument en producent.
De presentatie die op 5 juli is gegeven staat op http://www.dorpdehoeve.nl//uploads/downloads/Presentatie-voor-5-juli.pdf
Meer informatie over het Buurtmarkt-concept is ook te vinden op https://www.devoedselwerkplaats.nl/buurtmarkt/ . Mocht je vragen hebben of je willen aanmelden, neem dan contact met ons op via buurtmarktdelinde@gmail.com
Hartelijke groet, Iris, Joram en Geertje